500 milyon yılda üretilecek proteini saatler içinde üretti

Araştırmacılar, bu yeni proteinin EsmGFP adını verdikleri yeşil floresan protein olduğunu ve doğada mercanlar ile denizanalarında görülen parıltılı proteinlere benzediğini belirtiyor. Bu keşfin, özellikle yeni ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir adım olabileceği düşünülüyor.

Proteinler, yaşamın temel yapı taşlarından biri olup kas oluşumu ve hastalıklara karşı savaşmak gibi hayati işlevleri yerine getiriyor.

Yapay zekanın ürettiği EsmGFP proteini, şu anda yalnızca bilgisayar ortamında bir DNA kodu olarak bulunuyor. Ancak araştırmacılar, bu kodun laboratuvar ortamında sentezlenebileceğini ve çeşitli biyoteknolojik alanlarda kullanılabileceğini öngörüyor.

Yapay zekanın oluşturduğu bu protein kodu, doğada bilinen en yakın floresan proteinle yalnızca yüzde 58 benzerlik gösteriyor. Geri kalan dizilim tamamen benzersiz ve doğada ortaya çıkması için 96 farklı genetik mutasyonun gerçekleşmesi gerekiyor. Hakemli bilimsel dergi Science’ta yayımlanan araştırmaya göre, bu mutasyonların doğal yollarla evrimleşmesi 500 milyon yıldan uzun sürebilir.

Bu başarı, EvolutionaryScale’in en gelişmiş yapay zeka modellerinden biri olan ESM3 sayesinde mümkün oldu. Model, eksik protein dizilerini tamamlayarak ve evrimin olası tüm yollarını hesaplayarak yeni işlevsel proteinler üretebiliyor.

Araştırmanın ortak yazarı ve EvolutionaryScale’in kurucu ortağı Alex Rives, yaptığı açıklamada “ESM3’ün temel biyolojiyi öğrendiğini ve evrimin keşfettiği alanların dışında da işlevsel proteinler üretebildiğini gördük” dedi.

 

Related Posts

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Elon Musk dünyanın sonunu neyin getireceğini tahmin etti!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden Elon Musk, bu kez gezegenin geleceğiyle ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu. Bosch Connected World konferansında konuşan Musk, yapay zekâ ve enerji tüketimi kaynaklı küresel bir çöküş senaryosuna dikkat çekti.

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.

Akıllı telefonlar havadan şarj olacak! İşin uzmanları yorumladı

Akıllı telefon teknolojisi, her geçen gün yeni bir sıçrama ile kullanıcıları şaşırttı. Son yıllarda dikkat çeken en yenilikçi gelişmelerden biri, cihazları kablo veya şarj pedine ihtiyaç duymadan, adeta “havadan” şarj edebilen teknolojiler. ABD ve …

A Plague Tale serisi yanlışlıkla erken duyuruldu

Focus Entertainment, merakla beklenen A Plague Tale serisinin üçüncü oyunu “Resonance: A Plague Tale Legacy”yi kazara erken duyurdu. Xbox Games Showcase 2025 etkinliğinde resmi olarak açıklanması beklenen oyun, 2026 yılında tüm platformlarda ve Xbox …

Bakan Uraloğlu: Mobil hizmet kalitesi denetlenecek

“Artık ‘İnternet çekmiyor’, ‘telefon çekmiyor’ gibi şikayetler teknik olarak çok daha sağlıklı şekilde izlenebilecek”