Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

Çin, yapay zeka eğitimi ve yoğun işlem kapasitesi gerektiren akıllı bilişim hizmetlerinde kullanmak üzere su altı bilgisayar ağı geliştirdi.

Devlet televizyonu CCTV’nin haberinde, ülkenin güneyindeki Haynan eyaletinin Lingşui Li Özerk İlçesi kıyısında 2023’te kurulan su altı veri merkezine bugün eklenen modül ile yüksek kapasiteli bir bilgisayar ağının faaliyete geçirildiği belirtildi.

Yüksek kapasiteli 400 sunucudan oluşan ağın, 30 bin son model oyun bilgisayarının işlemci gücüne sahip olduğu ve sıradan bir bilgisayarın 1 yılda yapabileceği hesaplamaları 1 saniyede yapabildiği aktarıldı.

Büyük ölçekte veri işlemeyi gerektiren yapay zeka uygulamalarını destekleyen sistemin, Çinli şirket DeepSeek’in yapay zeka uygulamasını çalıştırdığında saniyede 7 bin sorgu yapabileceği kaydedildi.

Yapay zeka model eğitimi, sanayi simülasyonları, oyun geliştirme ve deniz araştırmaları için şu ana kadar 10 şirketin su altı bilgisayar ağını kullanmak üzere başvurduğu belirtildi.

Deniz suyunu doğal soğutucu olarak kullanan sistemin, karadaki bilgisayar merkezlerine göre enerji tüketiminde büyük tasarruf sağladığı ifade ediliyor. Bu türden yüksek kapasiteli bilgisayar öbeklerinin soğutulması için karada havalandırma ve diğer yöntemler büyük miktarda elektrik harcıyor.

Yüksek kapasiteli bilgisayar ağları, yapay zeka araştırmaları, eğitimi ve uygulamaları açısından kritik önem taşıyor. ABD Başkanı Donald Trump, 22 Ocak’ta yapay zeka altyapısı geliştirmek üzere, “Stargate” adı verilen 500 milyar dolarlık özel sektör yatırım projesini duyurmuştu.

ABD’li yapay zeka şirketi OpenAI, Japon yatırım bankası Softbank ve ABD’li teknoloji şirketi Oracle’ın ortaklığında yürütülecek proje kapsamında yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için gereken yüksek kapasiteli bilgisayar altyapılarının kurulması hedefleniyor.

Çin de kendi yapay zeka sistemlerini geliştirmek üzere altyapı yatırımlarını hızlandırıyor. Sualtı sistemlerinin, bilgisayar kapasitesi geliştirirken enerjiden tasarruf etmek ve iklim hedeflerini gözetmek açısından verimli olabileceği öngörülüyor.

Haynan Su Altı Veri Merkezi, Mart 2023’te faaliyete başlamış ve bu alanda dünyanın ilk ticari amaçlı projesi olmuştu.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Samsung Galaxy S26 serisi hakkında ilk bilgiler ortaya çıkıyor

Samsung’un önümüzdeki yıl tanıtması beklenen Galaxy S26 serisiyle ilgili iddialar, hem donanım hem de tasarım açısından önemli değişiklikleri işaret ediyor. Seride “Plus” modelinin yerini “Edge” alabilir.

DLSS 4 ve çoklu kare oluşturma desteği yeni oyunlara geliyor

DLSS 4 ve Çoklu Kare Oluşturma desteği, temmuz ayı itibarıyla çeşitli oyunlarda kullanılabilir hale geliyor. Yeni GeForce Game Ready sürücüsüyle birlikte sunulan bu özellikler, oyunlardaki performansı artırmayı hedefliyor.

Ay toprağından su ve oksijen üretildi

Bilim insanları, yalnızca Güneş ışığını kullanarak Ay yüzeyinden su elde etmeyi başardı. Bu su, solunabilir oksijen ve roket yakıtı üretiminde kullanılabiliyor. Yeni yöntem, Ay’da kalıcı yaşam senaryolarını daha gerçekçi hale getirebilir.

Şahika Ercümen’den 4 altın madalya

Antalya’da düzenlenen Serbest Dalış Deniz Açıksu Büyükler ve Masterlar Bireysel Türkiye Şampiyonası’nda yarışan milli sporcu Şahika Ercümen, 4 dalda altın madalya kazandı.

ALS hastalarına müjde: İnsan dokusu gibi nefes alan yeni bir model geliştirildi

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), istemli kas hareketlerini kontrol eden sinir hücrelerinin yavaş yavaş işlevini yitirmesiyle ortaya çıkan ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Beyin ile kaslar arasındaki iletişimin kopması, kaslarda güçsüzlük, felç …

Tesla, Hindistan pazarına giriş yapmak üzere

Elektrikli otomobil devi Tesla, uzun süredir planladığı Hindistan pazarına nihayet giriş yapmak üzere. Şirket, Hindistan’daki ilk showroomunu Mumbai’de açmaya hazırlanıyor ve Ağustos ayında teslimatlara başlayabilir.