Türk bankacılık mevzuatı Basel standartlarına uyumlu bulundu

BDDK açıklamasında, Basel Bankacılık Denetim Komitesinin 1974 yılında G10 ülkelerinin katılımıyla, üye ülkelerin bankacılık alanında bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını sağlayacak bir platform olarak oluşturulduğu bildirildi.

Komitenin farklı ülkelerdeki bankacılık düzenlemelerinin yeknesaklaştırılmasını amaçlayan uluslararası standartları (Basel I-II-III standartları) yayımladığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda, 2014 yılında Basel Komite tarafından Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak kredi yoğunlaşma riskinin ölçülmesini teminen büyük kredilerin sınırlandırılmasına (Large Exposure – LEX) ve likidite riskinin ölçülmesini teminen net istikrarlı fonlama oranına (Net Stable Funding Ratio – NSFR) ilişkin standartların yayımlandığı aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin bankacılık sektörünün tabi olduğu düzenleyici çerçevenin uluslararası standartlar ve düzenlemelere uyumluluğunun sağlanmasının 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 88’inci maddesi çerçevesinde de BDDK’nin temel amaçlarından birini oluşturduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, 25 Mayıs 2009 itibarıyla Türkiye’nin komiteye üye olduğu kaydedilen açıklamada, “Ayrıca komite tarafından yayımlanan standartlara uyum sağlanacağı G-20 düzeyinde taahhüt edilmiş olup ülkemizin Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board – FSB) üyeliği de Basel Standartları’na uyum sağlanmasını gerektirmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu kapsamda en son Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak yayımlanan büyük kredi sınırları (LEX) ve net istikrarlı fonlama oranına (NSFR) ilişkin düzenlemelerin 2023 ve 2024 yıllarında yürürlüğe girdiği bildirildi.

“Program, her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirmektedir”

Komite üyeliğinin önemli getirilerinin yanı sıra üye ülkelere bazı sorumluluklar da yüklediği vurgulanan açıklamada, “Bu kapsamda, komite tarafından 2012 yılında oluşturulmuş olan RCAP Basel Standartları’nın üye ülkeler tarafından zamanında ulusal mevzuatlara aktarılmasını ve uygulanan standartların tutarlılığını ve bütüncüllüğünü sağlamayı hedefleyen, her bir ülkenin ayrı ayrı değerlendirildiği ve standartların uygulanması açısından uluslararası yeknesaklık sağlanması vasıtasıyla küresel finansal istikrarın sağlanmasına katkı yapmayı amaçlayan bir programdır.” denildi.

Açıklamada, bu programın her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Ülkemiz, 2015-2016 yıllarında sermaye yeterliliği düzenlemeleri (SYR) ve likidite düzenlemelerine (Likidite Karşılama Oranı – LCR) ilişkin gerçekleştirilen RCAP denetiminde Basel standartlarına tam uyumlu bulunmuş ve tüm standartlara tam uyumlu bulunan az sayıda G-20 ülkesinden birisi olmayı başarmıştır. Bu defa, LEX ve NSFR’a ilişkin bankacılık düzenlemelerimiz 2024 yılının eylül ayında başlayan yeni bir RCAP sürecinden geçmiş ve değerlendirme raporu 2 Nisan 2025 tarihinde Komite tarafından onaylanarak Komite internet sitesi üzerinden tüm dünya kamuoyu ile paylaşılmıştır.”

Açıklamada şunlara vurgu yapıldı: “RCAP süreci sonunda ülkemiz bankacılık mevzuatı uluslararası Basel standartlarına tam uyumlu (Tablo 1 ve Tablo 2) bulunmuştur. Bu sonuçlar bankacılık sektörümüze ilişkin ulusal ve uluslararası piyasa katılımcıları nezdinde sağlanan güvenin ne derece haklı olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. Bankacılık Kanununda Kurumumuza verilen görev ve sorumluluklar çerçevesinde uluslararası standartlara tam uyumlu, güçlü bir düzenleme ve denetim çerçevesini idame ettirmeye dönük Kurumumuz çalışmaları bundan sonraki süreçte de aynı titizlikle sürdürülmeye devam edecektir.”

Related Posts

Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının …

Kredi kartlarında yeni dönem: Kart limitleri değişecek

BDDK, şubat ayında aldığı karar ile ihtiyaç kredilerinin vade ve limitlerinde değişikliğe gitmişti. Benzer bir değişiklik çalışmasının kredi kartları için yürütüldüğü öğrenilirken, halihazırda kullanılan 25 bin liralık nakit avans ve taksitli nakit avans limitlerinde üst sınır 50 bin TL’ye yükseltilecek. Ayrıca kart ile yapılacak nakit işlemlerde uygulanan 3 aylık vade sınırı da esnetilecek.

Güney Doğu’da kuraklık alarmı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde yaptığı incelemelerin ardından açıklama yaptı. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde buğday ekili alanı gezen Bayraktar, buğday, arpa ve mercimekte …

Moğolistan büyümesi ilk çeyreğinde vites düşürdü

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 büyüdü. Bu oran, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 4,9’luk büyümenin oldukça altında kaldı ve 2022’nin …

Kamu işçisinin zam pazarlığında üçüncü toplantı tarihi belli oldu

Kamu işçisinin zam pazarlığında üçüncü toplantı tarihi belli oldu

İstanbul’da suya TÜFE ve Yİ-ÜFE haricinde yüzde 10 daha zam geldi

İstanbul’da suya her ay yapılan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranındaki zam haricinde yüzde 10 daha zam yapıldı. Mecliste oylanan teklif, Cumhur İttifakı’na mensup üyelerin “hayır” oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.