TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan’dan Küresel Görünüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.

Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ve bu sürecin iç dinamiklerle birlikte dalgalı küresel ortamda şekillendiğini vurguladı. Dezenflasyonun temel bileşenleri olan talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme üzerinde durarak, yapılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

İç ve dış talep arasındaki dengesizliğe değinen Karahan, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının iç talebi ılımlı hale getirdiğini ve cari açığın düşmesine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana göstergelerindeki yavaşlamanın da enflasyon süreci için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve enflasyon beklentilerinin iyileştiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşe dikkat çeken Karahan, enflasyonun hizmet kalemlerinde yapışkan olduğunu ancak genel olarak fiyat baskılarında yavaşlama olduğunu belirtti. Amacın enflasyonu tek haneli seviyelere çekmek olduğunu belirten Karahan, bu süreçte merkez bankasının sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Karahan, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduklarını, cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini vurgulayarak, sermaye akımlarındaki değişimlerin dezenflasyon sürecinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizliklerin yanı sıra küresel ticaret politikalarının etkilerinin de sikkatle takip edildiğini söyledi.

Tarifelere ilişkin sorulara da yanıt veren Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik açıkladığı tarifelerin diğer ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, küresel talep ve ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretini etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, ithalat tarafında yaşanan emtia fiyatlarında düşüşün Türkiye için olumlu bir etki yarattığını belirtti.

Related Posts

Bir dönem Türk ekonomisine yön vermişti! Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti hayatını kaybetti

Bir dönem Türkiye ekonomisine damgasını vuran Serdengeçti’nin ölüm haberini ekonomist Selva Demiralp sosyal medya hesabından duyurdu. Selva Demiralp paylaşımında, “Süreyya Serdengeçti 2001 krizi sonrası enflasyonu üç senede tek haneye düşüren ekibin …

Borsa güne yükselişle başladı! (24 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,23 değer kaybederek 10.591,98 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 41,35 puan ve yüzde 0,39 artışla 10.633,33 puana çıktı. Bankacılık …

Samsun’da Spor Turizmi Derneği Kuruldu

Karadeniz Spor Turizmi Birliği Derneği, bölgesel kalkınma ve spor turizmi projeleri için kuruldu.

Kilis’te Boz Antep Fıstığı Hasadı Başladı

Kilis’te çiftçiler boz Antep fıstığı hasadına başladı; rekoltede düşüş bekleniyor.

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.