Avrupa ülkelerinde ortalama çalışma süresi 37 yıl; Türkiye’de durum ne?

Avrupa Birliği Ülkelerinde Ortalama Çalışma Ömrü Verileri

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bir kişi ortalama 37,2 yıl boyunca çalışmaktadır. Ancak, bu süre AB ülkeleri arasında ve cinsiyetlere göre değişiklik göstermektedir.

Eurostat’ın 2024 yılı verilerine göre, AB ülkeleri arasında en uzun çalışma ömrüne sahip olan ülke Hollanda’dır. Hollanda’da bir bireyin ortalama çalışma süresi 43,8 yıldır. Hollanda’yı 43 yıl ile İsveç ve 42,5 yıl ile Danimarka takip etmektedir. Estonya (41,4 yıl), İrlanda (40,4 yıl) ve Almanya (40 yıl) da çalışma ömrü konusunda üst sıralarda yer almaktadır.

En düşük çalışma süresine sahip AB ülkeleri ise Romanya ve İtalya’dır. Romanya’da ortalama çalışma süresi 32,7 yıl iken, İtalya’da bu süre 32,8 yıldır. Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan’da ise ortalama çalışma süresi 34,8 yıl iken, Belçika’da 35 yıl olarak belirlenmiştir.

Cinsiyetlere göre çalışma ömrü süreleri de farklılık göstermektedir:

  • Erkekler: AB genelinde erkeklerin ortalama çalışma süresi 39,2 yıldır. Hollanda’da bu süre 45,7 yıl iken, Danimarka’da 44,2 yıl ve İsveç’te 40,0 yıl olarak belirlenmiştir. Erkekler için en düşük çalışma süreleri ise Romanya’da 35,9 yıl, Hırvatistan ve Bulgaristan’da ise 36 yıldır.
  • Kadınlar: AB genelinde kadınların ortalama çalışma süresi 35 yıldır. Kadınların en uzun çalışma süresine sahip olduğu ülkeler Estonya (42,2 yıl), İsveç (42 yıl) ve Hollanda (41,8 yıl) olarak sıralanmaktadır. En kısa çalışma süreleri ise İtalya (28,2 yıl), Romanya (29,2 yıl) ve Yunanistan (31,1 yıl) olarak görülmektedir.

Türkiye’nin Durumu

Eurostat verilerine göre, Türkiye’de ortalama çalışma süresi 30,2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre, AB ülkeleri ortalamasından daha kısadır. Türkiye’de erkeklerin ortalama çalışma süresi 39,3 yıl iken, kadınların çalışma ömrü ise 20,7 yıl olarak belirlenmiştir.

Related Posts

Memura büyük şok! Maaşlar yarıya düşecek

Memura ‘yarı zamanlı çalışma’ izni getiren düzenlenme, doğum ya da evlat edinme sonrasında çocukları ilkokula başlayana kadar yarı zamanlı çalışma hakkı, ücret ve kıdem tazminatı kaybını da beraberinde getirdi. Yarı zamanlı çalışma hakkından …

Enerjide süper izin yasalaştı: Sökülen zeytinin yerine iki katı dikilecek

Enerjide ‘süper izin’ teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Kanunla zeytinlik alanlarda kamu yararı çerçevesinde maden faaliyetlerine izin verilebilecek. Sökülen ya da taşınan zeytin ağaçlarının yerine iki katı kadar zeytin ağacı dikilecek. Enerji ve madencilikte ortalama 42 ila 48 ay arasında tamamlanan izin süreçleri 18 ay daha kısalacak. Ruhsat süreçlerinde öngörülebilirlik sağlanacak. Kamu gelirlerinde azalma olmadan sektör desteklenecek.

Ünlü ekonomist uyardı: Konutta fırtına öncesi sessizlik

Konut sektöründe fiyat artışı enflasyonun altında kalırken, satışlar hızla yükseldi. Haziran ayında fiyatlar %2 artarken, toplam konut satışları %35.8, ipotekli satışlar ise %112.6 oranında arttı. Geçer, bu hareketliliği “erken pozisyon alma …

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından e-ticaret kanalıyla satın alınan ürünleri takibe aldı

Ticaret Bakanlığı, yurtdışındaki e-ticaret platformlarından satın alınan ürünler için harekete geçti.

Altını alan değil satan daha fazla

Eski yıllara oranla gurbetçilerin de altına yönelimlerinin pek olmadığını kaydeden Şahin “Bu sezon işler istediğimiz gibi gitmiyor, ciddi bir durgunluk yaşıyoruz. Gurbetçiler gelmiş olsa da altına yönelik bir talepleri yok. Şu ana kadar yaz …

Altın Satışı Durgun, Düğünlerde Takı Azaldı

Trabzon’da kuyumcular, altın bozduranların ev ve araba aldığını, düğünlerde altın takılmadığını belirtiyor.