Dubai çikolatası ile ilgili korkutan araştırma

Kimyasal İçerikleriyle Dikkat Çeken Dubai Çikolataları Sağlık Riski Taşıyor

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde faaliyet gösteren Kimyasal ve Veterinerlik İnceleme Ofisi (CVUA), Orta Doğu menşeli Dubai çikolatalarının sağlık açısından risk taşıdığını ortaya koydu. Yapılan incelemede, palm yağı, gıda boyaları, küf toksinleri ve hatta kanserojen etkileri olabileceği düşünülen kimyasal bileşiklerin çoğu çikolatada tespit edildi.

Daily Mail’in aktardığına göre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den ithal edilen sekiz farklı taklit Dubai çikolatası incelendi. Analiz sonuçlarına göre, bitkisel yağların rafinasyonu sırasında oluşan ve insan sağlığı için risk taşıyan 3-MCPD bileşiği altı üründe tespit edildi.

Bunlardan beşinin güvenli kabul edilen seviyenin üzerinde 3-MCPD içermesi nedeniyle ‘tüketilmemeli’ olarak sınıflandırıldığı belirtildi. Bazı örneklerde ise 3-MCPD’nin yanı sıra potansiyel kanserojen etkilere sahip glisidil yağ asidi esterlerine rastlandı.

Ayrıca, ürünlerde aflatoksin isimli toksinlerin bulunması da endişe vericiydi. Aflatoksinler, tarım ürünlerinin depolanması sırasında oluşan bir küf mantarı tarafından üretilir. Bu toksinlerin kokusuz ve tatsız olması, tüketiciler tarafından fark edilmeden tüketilmesine neden olabilir.

Bazı ürünlerde ise yeşil renk vermek amacıyla E140 ve E141 koduyla belirtilen gıda boyalarının kullanıldığı belirlendi. Ayrıca çikolata kaplamalarında gerçek kakao yağı yerine genellikle daha ucuz alternatifler kullanıldığı tespit edildi.

AB yönetmeliklerine göre, bir ürünün ‘çikolata’ olarak adlandırılabilmesi için kakao yağı içermesi gerekmektedir. Ancak analiz edilen örneklerin beşinde bu kriter karşılanmamış, fakat ambalajlarda kakao yağı içerdiği belirtilmişti.

CVUA, Avrupa genelinde üretilen diğer Dubai çikolataları benzeri ürünler üzerinde incelemelerini sürdüreceğini belirtti. Kurum, “Elde edilen bulgular endişe verici ve kaliteli ürünlerin her zaman yüksek fiyatlı olmadığını gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

CHP’li Barut: Sağlık Bakanı aklımızla alay ediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” diyen Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlıkta yaşanan sorunları tek tek sıralayarak sert sözlerle eleştirdi.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, deprem gibi travmatik süreçlerin ardından bazı çocuklarda duygusal ve davranışsal gerilemeler görülebileceğini, bu durumun geçici olduğunu belirtti.

Dondurma kilo aldırır mı?

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurma, serinletici tadıyla herkesin favorisi. Ancak özellikle diyet yapanlar veya kilo kontrolüne dikkat edenler için “Dondurma kilo aldırır mı?” sorusu akılları kurcalıyor. Bu yazıda, dondurmanın besin …

Sakarya’da Uyuşturucu Operasyonu: 110 Gözaltı, 4 Tutuklama

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 9 günde 110 kişi yakalandı, 4’ü tutuklandı SAKARYA – Sakarya’da jandarma ekiplerince 9 günde uyuşturucu kullanıcıları ve satıcılarına yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 110 şüpheliden 4 tutuklandı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir