E-ticaret gelirlerini gizleyen 4 bin 95 mükellef tespit edildi

GİB, Sanal POS Kullanarak Gelir Elde Edenleri İnceledi

Gelir İdaresi, e-ticarette yaygın olarak kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin durumlarını inceleyen GİB, bu gelirlerin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını detaylı bir şekilde analiz etti.

Bakanlık veri tabanındaki bilgileri kullanarak yapılan incelemede, yüksek risk taşıyan mükellefler belirlendi.

Yapılan detaylı analizler sonucunda, gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık geliri gizlediği ortaya çıktı.

Sektörel İnceleme Sonuçları

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten mükelleflerin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Analizler sonucunda vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmayan ve bilgisayar sarf malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Gönüllü Uyum Çağrısı

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirme yapılıyor ve gönüllü uyum çağrısında bulunuluyor.

Gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Gönüllü uyum göstermeyenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem başlatılacak.

İlk etapta e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellef için uyum süreci başlatıldı.

Uyum Göstermeyenler Ceza Alacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının takibinin daha kolay hale geldiğini vurgulayarak, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergilerini ödemek zorunda olduklarını belirtti.

Bakan Şimşek, mükellefleri gönüllü olarak uyum sürecine davet ettiklerini ve uyum göstermeyenler için cezai işlemlerin devreye gireceğini açıkladı.

Related Posts

Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının …

Kredi kartlarında yeni dönem: Kart limitleri değişecek

BDDK, şubat ayında aldığı karar ile ihtiyaç kredilerinin vade ve limitlerinde değişikliğe gitmişti. Benzer bir değişiklik çalışmasının kredi kartları için yürütüldüğü öğrenilirken, halihazırda kullanılan 25 bin liralık nakit avans ve taksitli nakit avans limitlerinde üst sınır 50 bin TL’ye yükseltilecek. Ayrıca kart ile yapılacak nakit işlemlerde uygulanan 3 aylık vade sınırı da esnetilecek.

Güney Doğu’da kuraklık alarmı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde yaptığı incelemelerin ardından açıklama yaptı. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde buğday ekili alanı gezen Bayraktar, buğday, arpa ve mercimekte …

Moğolistan büyümesi ilk çeyreğinde vites düşürdü

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 büyüdü. Bu oran, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 4,9’luk büyümenin oldukça altında kaldı ve 2022’nin …

Kamu işçisinin zam pazarlığında üçüncü toplantı tarihi belli oldu

Kamu işçisinin zam pazarlığında üçüncü toplantı tarihi belli oldu

İstanbul’da suya TÜFE ve Yİ-ÜFE haricinde yüzde 10 daha zam geldi

İstanbul’da suya her ay yapılan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranındaki zam haricinde yüzde 10 daha zam yapıldı. Mecliste oylanan teklif, Cumhur İttifakı’na mensup üyelerin “hayır” oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.