“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Türkiye’de HIV Vakaları Hızla Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Türkiye’de son 10 yılda HIV vakalarının 4 kat arttığı belirtiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV vakalarının dramatik bir şekilde arttığını belirterek, “20 yıl önce yıllık yeni vaka sayısı beş yüzleri geçmezken, son 6-7 yılda 5-6 binlere çıktı. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülebilir” dedi.

Uzmanlar, HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında HIV ile ilgili merak edilenleri 4 soru altında açıkladı.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın aktardığına göre, Pozitif-iz Derneği Kurucu üyesi Çiğdem Şimşek ve Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV ile ilgili soruları yanıtladı. İşte özet:

Cinsiyet Olarak Hangi Grup Daha Risk Altında?

“HIV, erkekler arasında daha sık (%75-85) görülürken, kadınlarda bu oran daha düşük (%15-20). HIV sadece belirli gruplarda değil, toplumun her kesiminde ve her yaştan insanda görülebilir. Ayrıca, kadınlarda genellikle seks işçilerinde değil, evli ve tek eşli kadınlarda görülür. Enfeksiyonun büyük çoğunluğu eşler arasında bulaşır.”

HIV Nasıl Bulaşır?

“HIV, korunmasız cinsel temasla (%95) bulaşan bir enfeksiyondur. Ayrıca, kan nakli, enjektör paylaşımı, steril olmayan tıbbi ekipmanların kullanımı gibi yollarla ve HIV pozitif bir anneden, doğum sırasında veya emzirme yoluyla bebeğe bulaşabilir.”

Tedavi HIV’e Çare Olabilir mi?

“HIV pozitif bireyler, tedavilerini düzenli olarak sürdürdüklerinde ve hedeflenen sonuçlara ulaştıklarında HIV’i bulaştırmaz hale gelirler. Bu duruma ‘B undetectable equals B untransmittable’ denir. Tedavi gören kişiler normal bir sosyal hayat sürebilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve HIV’i bulaştırmazlar.”

HIV Testi Nerede Yapılabilir?

“Türkiye’de kamu hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve bazı üniversite hastanelerinde HIV testi yapılabilir. Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Diyarbakır ve Bursa gibi illerde belediyelere bağlı anonim test merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde kimlik bilgisi istenmez, test ücretsizdir, danışmanlık hizmeti sunulur ve sonuçlar gizli tutulur.”

Related Posts

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.