KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret ve enflasyon verilerini değerlendirdi

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zeytinoğlu, “Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 oranında artışla 21 milyar 164 milyon dolar oldu. Bu rakam ocak ayları içerisindeki en yüksek değer. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya, ABD ve İngiltere olup özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığımız ihracatta dikkat çekici bir artış söz konusu. İhracatımızdaki artışta; Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracatın yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte yeni pazarlar kazanmamızın etkili olduğunu görüyoruz” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında; “Euro-Dolar paritesinin 1,02 seviyesine gerilemesi konusunda ise, ihracatımızı zorlayacak olsa da, geçmiş tecrübelerimize göre orta ve uzun vadede, ABD’nin çok değerli bir kur istemeyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ALT KALEMLER

Zeytinoğlu ocak ayı ithalatına ilişkin değerlendirmesinde, “Ocak ayında ithalat yüzde 10,2 artarak, 28 milyar 847 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda; üretime yönelik kalemlerden; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 2.3 gerileme olmasına karşın, hammadde (ara mallar) ithalatındaki yüzde 9.5’luk artışı önemli buluyoruz. Bununla birlikte, tüketim malları ithalatındaki yüzde 27.9 düzeyinde artışı ise dikkat edilmesi gereken bir artış olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

ENFLASYON VERİLERİ

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı enflasyon oranlarına ilişkin açıklamasında, “Ocak ayında TÜFE aylık yüzde 5.03 artarak yıllık yüzde 42.12’ye, ÜFE aylık yüzde 3.06 artarak yıllık yüzde 27.20’ye geriledi. Ocak ayında baz etkisiyle enflasyonda bir gerileme beklememize rağmen aylık bazda enflasyon beklentimizin üzerinde geldi. Alt kalemlerine baktığımızda TÜFE’de aylık bazda Ocak ayında en çok artış yüzde 23,57 ile sağlık sektöründe olurken, yıllık bazda en çok artış yüzde 99.93 ile eğitimde gerçekleşti. ÜFE tarafında ise en yüksek artışların su temini, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları ile imalat sanayinde olduğunu görüyoruz” dedi.

Related Posts

‘Nefes Kredisi’ KOBİ’ler için yeniden başlıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım, KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla yeni bir TOBB Nefes Kredisi’ne imza attı.

En düşük emekli maaşına zam için gözler Genel Kurul’da

TBMM, yoğun mesaiye hazırlanıyor. Genel Kurul’da enerji ve emekli maaşlarına dair önemli düzenlemeler görüşülecek. Enerji üretiminde yerliliğin artırılmasına yönelik adımlar öne çıkıyor. Madencilikte yeni kurallar getirilirken, rüzgar enerjisine özel teşvikler de gündemde. Emekliler içinse en düşük maaş 16 bin 881 liraya yükseltilecek.

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 7 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 54 azaldı.

CHP’den zam ve enflasyon tepkisi: ‘Uydurulan TÜİK rakamlarıyla…’

CHP’li Gülcan Kış, enflasyon verileri üzerinden hükümete tepki gösterdi. Yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların görmezden gelindiğini savundu. Maaş artışlarının halkın gerçek ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi.

Akaryakıt, tütün mamulleri ve içkilerin ÖTV tutarları artırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında güncelleme yapıldığını bildirdi.

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi