Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Yağışların Azalması Tarım Verimini Olumsuz Etkiliyor

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının son 11 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Güneydoğu Anadolu‘da ise bu yıl yağışlar 65 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de son 18 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.

Verim Kayıpları Tarım Alanlarını Tehdit Ediyor

Yağış eksikliklerinin tarım alanlarındaki verimi tehdit ettiği görülüyor. Diyarbakır’da buğdayda yüzde 40, Şanlıurfa’da yüzde 50, Gaziantep’te ise 15 oranında verim kaybı yaşanırken, Mardin’deki kuru tarım alanlarının büyük bir kısmı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konya’nın kıraç alanlarında ise buğdayda yüzde 20, arpada ise yüzde 30 verim kaybı bekleniyor.

Zirai Don Sıkıntısı Artıyor

Şubat ayında yaşanan zirai donun ardından, mart ve nisan aylarındaki mevsim normallerinin altındaki yağışlar ve aşırı sıcaklıklar, bitki gelişimini olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da, kuraklık ve don nedeniyle verim yüzde 40’a kadar düştü. Bu illerde çiftçiler, tarlaları yeniden sürerek ikinci kez ürün ekmeye başladılar.

Çiftçilere Destek Olunmalı

Niğde’nin Çamardı ilçesinde, don afetinden etkilenen çiftçileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don felaketinin büyük bir tahribat yarattığını ifade etti. Gürer, “Üreticilerin borçlarının en az üç yıl ertelenmesi ve faizlerin silinmesi gerekiyor” diyerek, bu sorunun geleceğe de yansıyacağına dikkat çekti. Bölgede, elma, kiraz ve ceviz bahçeleri gibi ürünlerin ciddi şekilde zarar gördüğü belirtiliyor.

Şanlıurfa’da Ürün Kayıpları Yüksek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’daki tarım alanlarında yaptığı saha incelemelerinin ardından, “Ne arpa, ne buğday, ne de mercimek kaldı. Tarlalar yanmış gibi görünüyor, verim tamamen yok olmuş durumda” ifadeleriyle bölgedeki korkunç tabloyu açıkladı. Bayraktar, özellikle buğday, arpa ve mercimek tarlalarında yüzde 100 oranında ürün kaybı yaşandığını duyurdu.

Related Posts

Kredi kartlarında yeni dönem: Kart limitleri değişecek

BDDK, şubat ayında aldığı karar ile ihtiyaç kredilerinin vade ve limitlerinde değişikliğe gitmişti. Benzer bir değişiklik çalışmasının kredi kartları için yürütüldüğü öğrenilirken, halihazırda kullanılan 25 bin liralık nakit avans ve taksitli nakit avans limitlerinde üst sınır 50 bin TL’ye yükseltilecek. Ayrıca kart ile yapılacak nakit işlemlerde uygulanan 3 aylık vade sınırı da esnetilecek.

Güney Doğu’da kuraklık alarmı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde yaptığı incelemelerin ardından açıklama yaptı. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde buğday ekili alanı gezen Bayraktar, buğday, arpa ve mercimekte …

Moğolistan büyümesi ilk çeyreğinde vites düşürdü

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 büyüdü. Bu oran, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 4,9’luk büyümenin oldukça altında kaldı ve 2022’nin …

Kamu işçisinin zam pazarlığında üçüncü toplantı tarihi belli oldu

Kamu işçisinin zam pazarlığında üçüncü toplantı tarihi belli oldu

İstanbul’da suya TÜFE ve Yİ-ÜFE haricinde yüzde 10 daha zam geldi

İstanbul’da suya her ay yapılan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranındaki zam haricinde yüzde 10 daha zam yapıldı. Mecliste oylanan teklif, Cumhur İttifakı’na mensup üyelerin “hayır” oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan tatil için rezervasyon yaptıracaklara uyarı

Ticaret Bakanlığı, tatil amaçlı rezervasyon yaptıracak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin uyarılarda bulundu.