Yanardağların Patlaması Sırasında Gördüğümüz Volkan Yıldırımları Tam Olarak Nasıl Oluşuyor?

Dünyada saniyede 100 kez yıldırım düşerken volkan yıldırımları çok daha nadir görülen bir olaydır. Eğer bir yanardağa düşen yıldırımın görüntülerini izlediyseniz, ne kadar etkileyici olduklarını bilirsiniz.

Peki, volkanik yıldırımlar neden ve nasıl oluşuyor? Bu olayları anlamak için öncelikle sıradan yıldırımların nasıl oluştuğunu bilmek gerekiyor.

Yıldırımlar tam olarak nasıl oluşur?

Yıldırımların oluşumu, atmosferdeki elektrik yüklerinin hareketiyle ilgilidir. Bulutların içinde bulunan buz taneleri, pozitif yükleri yukarı taşırken; bulutların altında biriken negatif yükler, yeryüzündeki pozitif yüklere enerji salınımı yapar.

Enerji salınımı, yıldırımların oluşmasını sağlar. Benzer süreç, yanardağ patlamaları sırasında da gerçekleşir.

Peki şimdi gelelim asıl sorumuza, volkanik yıldırımlar nasıl oluşuyor?

Yanardağ patlaması sırasında yeryüzü ve bulutlar arasında bir köprü oluşur. Patlayan yanardağdan yükselen kül taneleri, bulutlardaki gibi pozitif yükleri yukarıya taşır.

Yükselen kül taneleri, bulutlardaki buz taneleri gibi hareket eder. Enerji salınımı yapacak kadar yüklendiğinde ve uygun koşullar oluştuğunda, volkan fırtınaları meydana gelir. Böylece volkanik bulutlardan yeryüzüne doğru yıldırımlar oluşur.

Kaynak: Seeker, Discovery, 10 Tampa Bay

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx