Yeni Araştırma: Kakule Çekirdeği Tüketimi  Vücuttakı Yağları Yakıyor
2 mins read

Yeni Araştırma: Kakule Çekirdeği Tüketimi Vücuttakı Yağları Yakıyor

Kakule tohumu ( Elettariacardamomum ) dünya çapında birçok ülkede tüketilmekte ve antioksidan, antiinflamatuar ve metabolik aktivitelere sahip olduğundan nutrasötik bir baharat olarak kabul edilmektedir. Obez bireylerde kakule alımı aynı zamanda kilo kaybına da yardımcı olur. Ancak bu etkilerin mekanizması belirsizdir. Yeni bir çalışmada bilim insanları, kakulenin farelerde gıda alımını, vücut ağırlığını, mitokondriyal aktiviteyi ve enerji harcamasını düzenleyen nöroendokrin eksenini modüle ettiğini tespit etti. Araştırma kakulenin sağlıklı bir beslenme seçeneği olabileceğini ve tüketiminin yağsız vücut ağırlığının korunmasına ve yağın azaltılmasına yardımcı olabileceğini gösterdi.

Kakule tohumu, faydalı ruh hali/davranışsal ve metabolik etkiler gösteren çeşitli fenolik bileşikler ve terpenoidler içerdiğinden nutrasötik bir baharat olarak kabul edilir.
Teksas A&M Üniversitesi’nden araştırmacı, kıdemli yazar Profesör Luis Cisneros-Zevallos , “Kakule, ABD’de az bilinen ancak dünyanın diğer yerlerinde çok yaygın olan bir baharattır” dedi .
“Bulduğumuz şey, bu küçük baharatın iştahı ve yiyecek tüketimini artırırken kalori yakabilmesi ve vücut ağırlığını koruyabilmesidir.”
Profesör Cisneros-Zevallos ve meslektaşları, canlı hayvan örneklerini kullanarak çalışmayı yürüttüler ve düzenli bir diyette çeşitli dozlarda kakule tohumu uyguladılar.
Kakulenin iştahı artırdığını ancak aynı zamanda enerji harcamasını ve yağ kütlesinin azalmasını da artırdığını buldular.
Çalışma aynı zamanda insanlar için tahmini dozajları da sağladı; yaklaşık 60 kg ağırlığındaki bir yetişkin için en az 77 miligram kakule biyoaktif maddesi.
Bu yararlı dozun, her gün en az 8 ila 10 kakule kabuğunun tüketilmesiyle elde edilebileceği belirtildi.
Çalışma, kakulenin karaciğer ve iskelet kasında yağ dokusu lipolizini ve mitokondriyal oksidatif metabolizmayı düzenleyen sinir devrelerini modüle ettiğini doğruladı.
Profesör Cisneros-Zevallos, “İlgili diğer çalışmalar kakulenin antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösterdi” dedi.
“Araştırmamız, kakulenin kronik inflamasyona ve çeşitli hastalıkların gelişmesine yol açabilecek düşük dereceli inflamasyonu azaltabileceğini gösteriyor.”
“Ekibimiz kakuleyi genel sağlığın destekleyicisi olarak kullanmak için harika bir fırsat keşfetti.”
“Kakule tohumları, bu yeni işlevsellik ile spor endüstrisi, fonksiyonel gıdalar ve diyet takviyeleri dahil olmak üzere farklı endüstrilerde daha sağlıklı gıdaların üretimini desteklemek için kullanılabilir.”

Sonuçlar Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde yayınlandı .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir